Bokhyllan






NÅGRA RECENSIONER PÅ ETT ÄPPLE TILL FRÖKEN


Frippe Nilsson, född 1973, författare och musiker, debuterade år 2000 med allåldersboken Jag ska bli rektor när jag blir stor och Ett äpple till fröken är hans debut som barnboksförfattare. Den här har avgjort till de mest förtjusande berätterser jag har stött på. Den är alldelles otvunget berättad, med såväl glimt som glöd i ögat. Den handlar om "Hållet", eller Elvira som hon egentligen heter. Hon går i klass 5B, och sdet är årets värsta dag - Brännbollsdagen. Elvira är vindögd, träffar aldrig bollen och hon får alltid håll. Nu vill deras fröken att de ska besegra parallellklassen.Men med tur och en stor portion skicklighet är det till sist Elviras förtjänas att klassen segrar. Elvira är någonting så ovanligt som en tjej som bryter med de klassiska könsrollerna. Hon säger emot sin fröken. Hon säger emot sina klasskamrater. Hon vågar ta plats. Och tack vare att hon inte backar kan hon bli hjälte vid dagens slut. Språket är enkelt, historien förträfflig, därtill lämplig för högläsning. Fulsnygga svartvita illustrationer av Emili Svensson kompletterar perfekt. En liten pärla i bokfloden.Staffan Engstrand, Bibliotekstjänst.

________

Ett äpple till fröken är första delen i en triologi om Elvira. Porträttet av bokens huvudperson ger en skön bild av en frimodig tjej i femte klass. Trots att hon är både vindögd och sämst i klassen på brännboll, och fastän hon har blivit ofrivilligt ovän med fröken och fastbunden och inlåst, är hon den som lyckas hjälpa klassen till seger i den stora brännbollsturneringen.Det är en härligt humoristisk berättelse med roligt överdrivna karaktärer i en skolmiljö som de flesta barn kan känna igen sig i. Den starka tjejen som inte viker undan för dumma killar och inte heller ger sig när hon tycker att fröken har fel är det genomgående temat. De mycket uttrycksfulla illustrationerna förstärker berättelsens humoristiska ton och bidrar till att boken troligen kommer att uppskattas av många. Kanske är detta en blivande klassiker i samma genre som Ole Lund Kirkegaards Gummi-Tarzan (1976), lättläst och humoristisk men med ett berörande allvar som underton.Eva Pennegård, Bibliotekstjänst

_____


National encyklopedien om äpplet i barnboksåret 2005:En annorlunda tjej är Elvira i Frippe Nilssons Ett äpple till fröken. Hon är varken snygg eller särskilt bra på något, dessutom slåss hon – alltför sällan tar mellanåldersboken ut svängarna på samma sätt som här.http://www.ne.se/rep/barnlitteratur%C3%A5ret-2005-mellan%C3%A5r-f%C3%B6r-barnlitteraturen


_______

Göteborgsposten:http://www.gp.se/kulturnoje/1.129646-var-froken-ar-ond?m=print

Vår fröken är ONDBok: Frippe Nilssons skruvade kapitelbok rör sig kring ett rejält destruktivt nav. Till skillnad från i verkliga livet kan det i konsten vara uppiggande med auktoritetspersoner som är riktigt onyanserat ondskefulla. I barn- och ungdomslitteraturen är det ofrånkomligt att lärarkåren, som klart dominerande maktinnehavare vid sidan av föräldrarna, får stå ut med att lämna en och annan förebild till nidporträtt. Ofta blir det dock rätt perifera figurer som är mer känslomässigt tondöva än genuint elaka, åtminstone i svensk berättartradition.I barnboksdebuterande Frippe Nilssons rejält skruvade kapitelbok Ett äpple till fröken tillåts däremot läraren breda ut sig och bli historiens destruktiva nav. Hon spelar i samma division som den sadistiske latinläraren Caligula i filmklassikern Hets. Hennes värld kretsar kring egna självhävdelsebehov och när hon beslutat sig för att klassen skall vinna årets stora brännbollsmatch blir inga metoder för brutala.Den som i första hand är måltavla för frökens otyglade aggressioner är Hållet, hon heter så ända tills hon i den triumfatoriska slutscenen kan återerövra sitt verkliga namn. Hållet brukar vara tyst och snäll, men i hemlighet beundra klassens värsting för hans bångstyriga mod, som inte visar sig hålla för en närmare granskning. Istället är det brännbollsallergiska Hållet som blir allt modigare och växer som människa under de hysteriska förberedelserna inför Matchen.Ett äpple till fröken bärs fram av en obändig energi och av sin rättframma, konstlösa stil som gör att man utan vidare går med på att det är Hållet själv som berättar. Det är en humoristisk liten utvecklingsroman som funnit en begåvad illustratör i Emili Svensson. De svartvita naivistiska teckningarna bågnar av känslor och Svensson borde definitivt ha fått sitt namn på en mer framskjuten plats än som nu inklämt ovanför tryckåret.Cecilia Nelsonnyheter@gp.se

______


Ett äpple till fröken var månadensbok på många bibliotek 2005.Berättelsen gick även som barnteater med tre olika ensamblar med ett gästspel på riksteaterns teaterdagar 2006 som örhänge...


____________________________________________________________________



Mannen i Paradiset

- Paradiset suger, sa han tyst för sig själv.
   Som om han ville förklara för sig själv att han inte var nöjd. 
Att det var Paradiset det var fel på, inte honom.
   Han upprepade det han precis sagt, men något högre:
   - Paradiset suger!
   Sedan en gång till och ännu lite högre:
   - Paradiset suger!!
   Han ställde sig upp och skrek allt vad han orkade i den tysta sommarnatten:
   - Paradiset finns inte!!!
Alla har vi drömmar om saker som vi vill göra, men det är så lätt att drömmen grusas. Att man blir sittande på en pall. I Mannen i Paradiset får vi följa 35-årige Carl under några dagar. Dagarna fördriver han genom att gå promenader och sitta ensam på en pall i sin lilla skivaffär och se på sin dröm som hänger på väggen.
En bok om tiden, om att förlora sig själv och att se sina drömmar gå upp i rök. Att livet sällan blir som man tror att det ska bli, men att man ska ta till vara på tiden och se det unika man har.



Av: Frippe Nilsson
Omslag: Frans Carlqvist
Tryckt på Scandbook 2010 

ISBN: 9197855006
_________________________________________________________________________________






Ett äpple till fröken


– Det kommer spioner från USA till brännbollsmatchen. De letar efter blivande proffs, sa jag.
    Murad skrattade.
     – Men det är sant, min fröken har fått reda på det, sa jag.
I Ett äpple till fröken får vi följa med Hållet på årets värsta dag - Brännbollsdagen. Hållet, eller Elvira som hon egentligen heter, tycker brännboll är trist. Hon är vindögd, träffar aldrig bollen och får jämt håll. Dessutom är hennes fröken en plåga.
    Men den här dagen händer något märkligt. Murad i grannklassen 5A ber Hållet följa med hem till morbror Emir som är clown och samlar på gummiankor. Emir har även magisk boll som han ger till hållet. Med bollen i fickan så går brännbolls-dagen inte riktigt som hon förväntat sig – Inte på långa vägar.



Det bara rasslade till och Ett äpple till fröken var helt plötsligt en av de mest utlånade böckerna på biblioteken. Mycket tack vare att Bibliotekstjänst gjorde en av sina största beställningar 2005 av just boken; Ett äpple till fröken. Boken har också fått flera fina recensioner och blev utnämnd till månadensbok på några bibliotek.


Av: Frippe Nilsson, illustration: Emili Svensson
Tryckt på Scandbook 2005
ISBN 91-631-6231-8
Grafisk design: Maria Klevemark

_________________________________________________________________________________






Jag ska bli rektor när jag blir stor (pocket)


Niklas, som också kallas Laxen, är en ung grabb på lågstadiet som söker sig fram i livet via statistik, smilfinkar, bokbål och Tomas Wassberg. Han vill bli stor, tjäna pengar och kanske någon gång bli rektor. Genom Laxens ögon får vi möta en barndom någonstans i Sverige. Mattanterna, porrtidningarna, kvartsamtalen och inte minst kompisarna. Däremellan finns hans iakttagelser av berömda golfspelare, riksdagsdebatter och USAs inflytande över världsordningen. 
En bok om att vara och en bok om att bli.




Första upplagan av Jag ska bli rektor när jag blir stor var i princip slutsåld när Skolakuten i Sveriges Radio P1 hörde av sig. De hade läst boken och tyckte att den var rolig. De ville ha med delar ur den i sitt program. Detta möjliggjorde en pocketupplaga av Jag ska bli rektor när jag blir stor.

Av: Frippe Nilsson
Omslag Frans Carlqvist
Tryckt på Nörhaven 2004
ISBN 91-631-5216-9



_________________________________________________________________________________



Jag var en dag ett barn

 
Min bror spar på stenar. Det har han gjort i fyra år.  Lena stenar. Han har 64 stycken. Alla är lena. Han har stenarna i 
en låda. Det är en brun låda. Den har mor köpt. 
Min bror älskar sina stenar. Stenarna är hans vänner. 
Det är bra att ha vänner. Det har mor sagt. Min bor 
spar på vänner. Han har 64 stycken i en brun låda.

Jag var en dag ett barn är kortprosa i en liten berättelse. Den är skriven med få ord men med många tankar. Närmare poesin än prosan.


Av: Frippe Nilsson
Omslag och layout Frans Carlqvist
Tryckt på Elanders Gotab 2003
ISBN 91-631-3343-1

  


_________________________________________________________________________________


Jag ska bli rektor när jag blir stor

Niklas, som också kallas Laxen, är en ung grabb på lågstadiet som söker sig fram i livet via statistik, smilfinkar, bokbål och Tomas Wassberg. Han vill bli stor, tjäna pengar och kanske någon gång bli rektor. Genom Laxens ögon får vi möta en barndom någonstans i Sverige. Mattanterna, porrtidningarna, kvartsamtalen och inte minst kompisarna. Däremellan finns hans iakttagelser av berömda golfspelare, riksdagsdebatter och USAs inflytande över världsordningen. En bok om att vara och en bok om att bli.


Frippe Nilsson startade Frixkultur för att ge ut sina egna böcker år 2000. Han kände vid tiden några författare och var förvånad över hur få böcker de sålde och hur lite lön man fick för sitt arbete. Han ville därför se om han kunde göra det bättre själv. Han ritade en gubbe, vek ett A4 papper, kopierade in texten i Pagemaker och vips så blev det en bok.

Boken är i dag slutsåld, finns dock som pocket.


Av: Frippe Nilsson
Omslag Frippe Nilsson/Björn Holmkvist
Tryckt på Elanders Gotab 2000
ISBN 91-630-9742-7


 _________________________________________________________________________________